Teamfoto Vak Loodgieter
Werkzaam in Soest, hoofdvestiging Gorinchem
Ontdek hoe u van rioolvliegjes afkomt Redactie, 1 december 2023
Wanneer u last heeft van rioolvliegjes, schakel Vak Loodgieter in om dit te verhelpen!
Als u last heeft van rioolvliegjes, schakel dan Vak Loodgieter in om dit te verhelpen!

Ook wel bekend als aalputmotjes of motmuggen: rioolvliegjes. Wanneer er sprake is van overlast door deze rioolvliegjes, kan dit wijzen op een probleem in de riolering. Als u deze rioolvliegjes opmerkt, is het verstandig om meteen maatregelen te nemen.

Leer rioolvliegjes kennen

Met hun kleine lichaam van 1,5 tot 7 millimeter groot kunnen deze insecten zelfs door de kleinste openingen uw huis binnenkomen. Deze insecten hebben behaarde vleugels die groter zijn dan hun lichaam. Ze zijn grijsgoudkleurig en hebben ook twee lange, behaarde voelsprieten op hun kop. Hoewel ze als volwassen insecten slechts drie weken leven, kunnen deze kleine vliegjes zich snel vermenigvuldigen.

Meestal legt een vrouwtje 100 tot 200 eitjes per keer, vaak in rottend organisch afval of stilstaand water. Na twee dagen verschijnen de larven en groeien ze uit tot volwassen rioolvliegjes binnen twee tot zes weken. Hoewel ze 'vliegjes' genoemd worden, hebben ze meestal moeite met vliegen en kruipen ze rond en rusten ze in de buurt van leidingen.

In de dag zijn ze meestal in rust, maar zodra de avond valt en de nacht aanbreekt, worden ze actief en voeden ze zich met bederfelijk afval, bacteriën en schimmels. Het hebben van een probleem met de riolering, vooral bij kapotte leidingen, is vaak de belangrijkste oorzaak van een rioolvliegjesplaag in huis. Meestal worden deze insecten aangetrokken door lekkende gootstenen of verstopte toiletten.

Welke maatregelen kunt u nemen om rioolvliegjes weg te krijgen?

Om een plaag te verhelpen, moet u de broedplaatsen vinden, meestal in stilstaand water of rottend organisch afval. Het is erg belangrijk om snel te handelen en zelf maatregelen te nemen, zoals het verwijderen van stilstaand water, het schoonmaken van de afvoer en het controleren op lekkages. Als u reparaties wilt laten uitvoeren, kunt u de hulp van professionals inschakelen om het probleem te verhelpen.

Het is vaak zo dat broedplaatsen zich bevinden op plaatsen die verbonden zijn met het rioleringssysteem, zoals verstopte of lange tijd niet gebruikte afvoeren. Daarnaast kunnen broedplaatsen ook buiten het huis voorkomen, zoals in beerputten, dakgoten, regenpijpen en drinkbakken. Een goede hygiëne is van groot belang om te voorkomen dat er een plaag van rioolvliegjes ontstaat.

Los snel rioolproblemen op, sluit open leidingen af, verwijder organisch afval en zorg ervoor dat afvalbakken goed zijn afgesloten. Een andere nuttige tip is om de dakgoten regelmatig schoon te maken en de afvoeren af te spoelen met heet water en zuiveringszout. Het is essentieel om voedsel dat ermee in aanraking komt direct weg te gooien.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 085 106 1251

Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over Vak Loodgieter

Onze gekwalificeerde specialisten staan voor u klaar!


Bij Vak Loodgieter kunt u rekenen op een team van ervaren professionals die klaar staan om al uw loodgietersproblemen aan te pakken. Of het nu gaat om lekkages, verstoppingen, dak- of rioolproblemen, wij bieden een snelle, efficiënte en duurzame oplossing.


Wij streven ernaar om hoogwaardige service te leveren tegen eerlijke prijzen. Uw tevredenheid staat centraal in alles wat we doen. Daarom gaan we verder dan alleen het oplossen van uw huidige problemen. We luisteren naar uw behoeften, bieden advies op maat en streven ernaar om langdurige oplossingen te bieden die voldoen aan uw verwachtingen.


Met Vak Loodgieter kiest u niet alleen voor vakmanschap, maar ook voor betrokkenheid en zorg voor uw tevredenheid.